Sinop Üniversitesi Bilimsel ve Teknolojik Araştırmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü bünyesinde Kamu Kurumları ve Üniversiteler için 2021 yılında başlatılan ve aynı yıl Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı (KUZKA)’nın desteği ile akreditasyon sürecinde olan Bal Analizleri Hizmeti için bireysel analiz başvuruları alınmaya başlanmıştır. Özel sektör firmalarının yanı sıra arıcılıkla uğraşan vatandaşlarımız da laboratuvarımıza müracaat ederek ürettiği balın analizini yaptırabilecektir.


Bal Analizi kapsamında; şeker Analizi (glikoz, fruktoz, sakaroz, maltoz), HMF tayini, pH tayini, iletkenlik, serbest asitlik tayini, nem brix, suda çözünmeyen katı madde, prolin ve diastas tayini ve polen sayımı (kestane polen oranı) hizmeti verilmektedir.

Balın tekniğine ve Türk Gıda Kodeksi Bal Tebliği’ne uygun ve hijyenik şekilde üretilmesi, hazırlanması, işlenmesi, aşamalarında taşıması gereken özelliklerinin belirlendiği analizler sayesinde; bal üreticisi marka değeri kazanarak ulusal/uluslararası ticari faaliyetlere olanak sağlamaktadır. Bunun yanında sahte bal üretimine karşı hem tüketiciyi koruyan hem de üreticinin yanında yer alan Sinop Üniversitesi, üzerine düşen her görevi yapmaktadır. Bu sayede Sinop’a özgü kestane balının tanınırlığı artacaktır. Ayrıca ülkemizde ve dünyada bölgesel olarak üretilen bal üreticileri ya da doğrudan tüketici olarak bal alan vatandaşlarımız da Sinop Üniversitesi Bilimsel ve Teknolojik Araştırmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi (SÜBİTAM)’ne başvuruda bulunarak analiz işlemlerini yaptırabilir ve analiz sonuçlarına göre gönül rahatlığı ile tüketimde bulunabilirler.
İletişim Bilgileri:
Tel : 0368 271 56 44 – 45 / 6106
e-posta :laboratuvar@sinop.edu.tr
Ayrıntılı bilgi için lütfen tıklayınız…